Kütahya Böcek İlaçlama, Afyon Böcek İlaçlama, Eskişehir Böcek İlaçlama
Sizi Haşerelerden Kurtaracak BİO VAR!
Bizi Ara

Fare ile Mücadele Yöntemleri

Fareler Sıkı Kemirgenlerdir!

Sert dişleri ile mermeri bile kemirebilen fareler, doğanın en zararlı memeli hayvanları arasında yer alırlar. Böcekler gibi evleri, bodrumları, garajları, yaşam alanlarını, arazileri, tarlaları, fidanlıkları, kısacası hemen her yeri istila ederler ve yaşadıkları bölgedeki besin kaynaklarını tükettikten sonra da başka bir alana geçerler. Güçlü ön dişlerinin getirdiği avantaj ile en sert cisimleri bile kemirebildikleri gibi, bu dişlerin fare kemirmesi ve fare ısırması işlemlerinin ardından kendilerini yenileyebilmeleri, farelerin zararlarını daha da arttırır. Farelerin Zararları Nelerdir? Kaşar peyniri, çikolata, et, tahıl, hububat, farelerin en sevdikleri yiyecekler listesinde başı çekse de aç kalan bir fare, mobilyalar, kablolar, kıyafetler, ev hayvanları ve hatta insanların parmak, kulak, burun, dudak gibi bölgelerini de kemirebilirler. Lağım faresi, fındık faresi, çatı faresi gibi fare türleri, insanlarla iç içe yaşadıkları için geniş bir besin kaynağına sahiptirler. Tarla faresi, kör fare, çöl faresi gibi yaban fare çeşitleri de bitkiler, tohumlar, meyveler, ekin kökleri ve fidanların köklerini kemirerek beslenirler. Fare kemirmesi ve fare ısırması dışında fare idrarı ve fare pisliği de insanlara zarar verebilmektedir. Farelerin artlarında bıraktıkları bu kalıntılar, ölümcül hastalıkların onlarla temas eden hayvanlara ve insanlara bulaşmasına neden olur. Kısacası farelerin zararları, sadece besin kaynakları ve ekinler üzerinden değil, sağlık sorunları üzerinden de değerlendirilmeli ve fare ile mücadele daha ciddi bir biçimde ele alınmalıdır. Peki, fare ile mücadele etme yöntemleri nelerdir? Burada öncelik, farelerden korunma yollarını deneyerek yaşam alanlarınızı ve ekili arazilerinizi istila etmelerini önlemektir.

Farelerden Korunma Yolları Nelerdir?

  • Farelerin doğal düşmanları kedilerdir. Bu nedenle bir kedi sahiplenmek, fareleri mümkün olduğu kadar evinizden uzak tutacaktır.
  • Farelere çözüm olarak öncelikle onlara uygun yaşam alanlarını ortadan kaldırmak gerekir. Fareler doğaları gereği dağınık, pis, nemli ve loş ortamları tercih ettikleri için evinizi temiz ve düzenli tutmalısınız.
  • Hemen hemen her türlü şeyle beslenebilmelerine rağmen fareyle mücadelede anahtar nokta, açıkta ve kolay ulaşılabilir bölgelerde gıda maddeleri bırakmamaktır. Bu nedenle yiyeceklerinizi mutlaka ağızları kapalı ve farelerin ulaşmasının zor olduğu yerlerde muhafaza etmelisiniz.
  • Gıda maddelerinde olduğu gibi çöplerin de ağızlarını mühürledikten sonra evin içinde bekletmeden uzaktaki bir çöp konteynerine atmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Yemeklerden geriye kalanlar, bozulmuş yiyecekler, kırıntılar ve daha fazlasının yer aldığı çöpler, farelerin sevdikleri yiyecekler arasında yer alır.
  • Evinizin penceresine ya da çatısına temas eden ağaç dalları varsa bu dalları budamalı ve teması önlemelisiniz. Çok iyi tırmanıcı olan fareler, ağaçlara tırmanıp dalları kullanarak evinizin içine girebilir ya da çatı arasına yerleşebilir.
  • Kapı altı, pencere kenarı, döşeme gibi açık alanlar, farelerin evinize girmek için kullandıkları kapılardır. Böyle açıklıkları alçı, çimento, silikon, metal gibi malzemelerle doldurmak ya da kaplamak, fare mücadelesinde elinizi güçlendirir.
  • Kediler, fare avcıları oldukları için evde fare ile mücadelede büyük önem taşırlar. Bir kedi sahiplenebilirsiniz.
  • Eğer ekili tarlanıza fare dadanmasını istemiyorsanız, tarlanın etrafını kazabilir ve hatta açacağınız bu çukurları suyla doldurabilirsiniz. Tarla faresi ile mücadelede etkili bir yöntem olan bu yolla farelerin diğer arazilerden sizin arazinize geçmemesini sağlayabilirsiniz.